Woningwaarde berekenen
Woningwaarde berekenen
Als huiseigenaar vraagt iedereen zich wel eens af wat zijn/haar woning waard is. Er zijn meerdere online tools te vinden die hier snel een schatting van kunnen maken. Maar meer dan een schatting komt hier niet uit. De echte waarde van een woning wordt bepaald op het moment dat de koper en verkoper een prijs overeenkomen. Op dat moment wordt de daadwerkelijke marktwaarde van de woning vastgesteld.
Natuurlijk wilt u van te voren weten wat u voor de woning kunt vragen. Er zijn een aantal indicatoren die u hierbij kunnen helpen. Lees hieronder hoe deze indicatoren tot stand komen en hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Woningwaarde berekenen
WOZ-waarde
De Nederlandse overheid heeft in 1997 de Wet Waardebepaling Onroerend Zaken (WOZ) ingevoerd. Daarvoor mochten belastingplichtigen bij hun belastingaangiftes zelf de waarde van hun woning bepalen. Dit leidde er in die tijd toe dat de aangiftes niet altijd toereikend waren.
De Wet WOZ is bedoeld om op een eenduidige manier de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Het uitgangspunt van deze belastingen en heffingen is de waarde van de woning.
Er zijn drie overheidsinstanties die de hoogte van hun belasting en/of heffing bepalen op basis van de WOZ-waarde van uw woning:
- Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting en de rioolheffing.
- De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting en de erfbelasting te bepalen.
- Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde om de hoogte van de watersysteemheffing vast te stellen.
Ook de maximale huur wordt gedeeltelijk bepaald door de WOZ-waarde van de woning.
Woningwaarde berekenen
Taxatiewaarde
Een onafhankelijke taxateur kan uw woning beoordelen. Dit noemt men een taxatie. Hierbij wordt de waarde van uw woning vastgesteld op basis van een aantal criteria. De uitkomst hiervan wordt met u gedeeld in de vorm van een taxatierapport. Let op: dit is een eenzijdige verklaring van de taxateur; taxatiewaarde is niet gelijk aan de marktwaarde.
Waar let een taxateur op?
Locatie
De afmetingen van de woning
Gezinnen met een nieuw gezinslid op komst zijn bij hun zoektocht naar een nieuwe woning vaak op zoek naar extra woonruimte. Oudere mensen zoeken dan weer juist een kleinere woning. De afmetingen van uw woning is hierdoor één van de eerste dingen waarnaar gekeken zal worden.
De aanwezigheid van een dakkapel of aanbouw
Eén van dé manieren om de waarde van uw woning te verhogen is om een dakkapel of aanbouw te realiseren. Hierdoor creëert u extra woonruimte en dit staat vaak gelijk aan een hogere waarde van uw woning.
De tuin
Algehele onderhoud van de woning
De aanwezigheid van een garage
De aanwezigheid van een zolder
Taxatiewaarde is geen garantie
Woningwaarde berekenen
Marktwaarde
Woningwaarde berekenen
Daadwerkelijke waarde
De daadwerkelijke waarde van uw woning is de marktwaarde. De marktwaarde wordt namelijk in samenspraak bepaald door de verkoper én de koper van de woning. Beide partijen hebben belang bij de verkoop van de woning en komen door middel van een onderhandeling tot een prijs. Dit is de uiteindelijke marktwaarde van uw woning en dit is wat er uiteindelijk wordt betaald voor de woning. Hierdoor wordt de marktwaarde gezien als de daadwerkelijke waarde van uw woning.
De gangbare manier om de marktwaarde van een huis te vergelijken met die van een andere woning is om de prijs per vierkante meter te berekenen. Dit doet u door de prijs van de woning te delen door de totale woonoppervlakte. De woonoppervlakte van woningen kunt u terugvinden op bijvoorbeeld de website van het WOZ waardeloket of mogelijk Funda.
Hierbij is het belangrijk te vermelden dat de WOZ-waarde van een woning niet de marktwaarde is. Op Funda vindt u wel de vraagprijs van een woning maar niet waarvoor de woning uiteindelijk is verkocht. De website van het kadaster daarentegen, laat u (tegen betaling) precies zien voor welke prijs een woning is verkocht. Wilt u dus een hele nauwkeurige vergelijking maken dan kunt u hiervoor de website van het Kadaster raadplegen.
Mocht u uw woning willen verkopen, plan dan direct een bezichtiging door De Huizenkoopman en ontvang een vrijblijvend bod op uw woning.
De Huizenkoopman
betrouwbaar en persoonlijk
- In Nederland & België de #1 huizenopkoper
- Sinds 1989: Al meer dan 30 jaar ervaring
- Persoonlijk advies op maat van jouw wensen
- Binnen 24 uur een bod voor als het snel moet gaan