fbpx
Ik wil mijn...

Woningwaarde berekenen

Woningwaarde berekenen

Als huiseigenaar vraagt iedereen zich wel eens af wat zijn/haar woning waard is. Er zijn meerdere online tools te vinden die hier snel een schatting van kunnen maken. Maar meer dan een schatting komt hier niet uit. De echte waarde van een woning wordt bepaald op het moment dat de koper en verkoper een prijs overeenkomen. Op dat moment wordt de daadwerkelijke marktwaarde van de woning vastgesteld.

Natuurlijk wilt u van te voren weten wat u voor de woning kunt vragen. Er zijn een aantal indicatoren die u hierbij kunnen helpen. Lees hieronder hoe deze indicatoren tot stand komen en hoe ze zich tot elkaar verhouden. 

woningwaarde berekenen

Woningwaarde berekenen

WOZ-waarde

De Nederlandse overheid heeft in 1997 de Wet Waardebepaling Onroerend Zaken (WOZ) ingevoerd. Daarvoor mochten belastingplichtigen bij hun belastingaangiftes zelf de waarde van hun woning bepalen. Dit leidde er in die tijd toe dat de aangiftes niet altijd toereikend waren.

De Wet WOZ is bedoeld om op een eenduidige manier de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Het uitgangspunt van deze belastingen en heffingen is de waarde van de woning.

Er zijn drie overheidsinstanties die de hoogte van hun belasting en/of heffing bepalen op basis van de WOZ-waarde van uw woning:

  • Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting en de rioolheffing.
  • De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting en de erfbelasting te bepalen.
  • Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde om de hoogte van de watersysteemheffing vast te stellen.


Ook de maximale huur wordt gedeeltelijk bepaald door de WOZ-waarde van de woning.

Woningwaarde berekenen

Taxatiewaarde

Een onafhankelijke taxateur kan uw woning beoordelen. Dit noemt men een taxatie. Hierbij wordt de waarde van uw woning vastgesteld op basis van een aantal criteria. De uitkomst hiervan wordt met u gedeeld in de vorm van een taxatierapport. Let op: dit is een eenzijdige verklaring van de taxateur; taxatiewaarde is niet gelijk aan de marktwaarde. 

Waar let een taxateur op?

Locatie

De drie belangrijkste zaken die de waarde van een woning bepalen zijn locatie, locatie en locatie, aldus het gezegde. En met goede reden want de locatie van uw woning maakt uw woning namelijk uniek. Niemand anders heeft dezelfde buren, dezelfde wijk of dezelfde bereikbaarheid als uw woning. Logisch dus dat dit in grote mate de waarde van uw woning bepaald.

De afmetingen van de woning

Gezinnen met een nieuw gezinslid op komst zijn bij hun zoektocht naar een nieuwe woning vaak op zoek naar extra woonruimte. Oudere mensen zoeken dan weer juist een kleinere woning. De afmetingen van uw woning is hierdoor één van de eerste dingen waarnaar gekeken zal worden.

De aanwezigheid van een dakkapel of aanbouw

Eén van dé manieren om de waarde van uw woning te verhogen is om een dakkapel of aanbouw te realiseren. Hierdoor creëert u extra woonruimte en dit staat vaak gelijk aan een hogere waarde van uw woning.

De tuin
Hoewel niet iedereen ervan houdt om in de tuin bezig te zijn is een tuin wel degelijk een toegevoegde waarde voor uw woning. Groter is in dit geval meestal beter maar ook de staat van onderhoud is hierbij belangrijk. Een grote tuin die helemaal is verwilderd zal vaak als minpunt worden gezien. Als laatste is de ligging van de tuin ook van zeer groot belang. Idealiter heeft u een tuin die op het zuiden ligt. Een tuin die richting het noorden ligt vangt het minste zonlicht en zal hierdoor minder waarde toevoegen dan een tuin die op het zuiden ligt.
Algehele onderhoud van de woning
Als een woning goed is onderhouden zal dit de waarde altijd positief beïnvloeden, ongeacht om wat voor woning het gaat. Heeft u daarom wat achterstallig onderhoud bij uw woning, dan is het soms de moeite waard om dit te verhelpen voordat u uw woning verkoopt. Het is meestal niet zo dat u alle gemaakte kosten hiervan terugziet in de koopsom maar dit kan er wel voor zorgen dat u de woning sneller verkocht krijgt.
De aanwezigheid van een garage
Een garage is altijd een mooie meerwaarde bij een huis. Mensen parkeren hun auto graag binnen zodat ze niet hoeven te krabben in de koude wintermaanden. Ook staat een auto veel veiliger in een garage dan op straat. Naast een parkeerplek voor de auto biedt een garage ook extra opslagruimte. Kortom, een garage wordt door bijna alle kopers als positief gezien.
De aanwezigheid van een zolder
Net zoals de garage biedt ook een zolder extra opslagmogelijkheden. De grootte maar ook zeker de bereikbaarheid van de zolder bepaald in hoeverre deze van toegevoegde waarde is.
Taxatiewaarde is geen garantie
Een taxateur is onafhankelijk en heeft geen belang bij de waardering van uw woning. Een eventuele koper daarentegen kijkt vaak op een hele andere manier naar dezelfde woning. Deze koper ziet bijvoorbeeld een keuken die niet aan zijn of haar wensen voldoet en dus vernieuwd moet worden en zal zijn bod hierop aanpassen. In zo’ n geval zal de uiteindelijke koopsom lager zijn dan de taxatiewaarde. Mochten twee of meerdere kopers tegen elkaar op bieden kan de uiteindelijke koopsom natuurlijk hoger uitvallen dan de taxatiewaarde.

Woningwaarde berekenen

Marktwaarde

Zowel de WOZ-waarde als de taxatiewaarde van een woning zijn vastgesteld door een onafhankelijke partij. Deze waardes zijn eenzijdig opgesteld door iemand die geen belang heeft bij de (ver)koop van uw woning. De WOZ- en taxatiewaarde zijn daarom niet de daadwerkelijke waarde van uw woning. Dit zijn eerder richtlijnen om tot de daadwerkelijke waarde te komen.

Woningwaarde berekenen

Daadwerkelijke waarde

De daadwerkelijke waarde van uw woning is de marktwaarde. De marktwaarde wordt namelijk in samenspraak bepaald door de verkoper én de koper van de woning. Beide partijen hebben belang bij de verkoop van de woning en komen door middel van een onderhandeling tot een prijs. Dit is de uiteindelijke marktwaarde van uw woning en dit is wat er uiteindelijk wordt betaald voor de woning. Hierdoor wordt de marktwaarde gezien als de daadwerkelijke waarde van uw woning.

De gangbare manier om de marktwaarde van een huis te vergelijken met die van een andere woning is om de prijs per vierkante meter te berekenen. Dit doet u door de prijs van de woning te delen door de totale woonoppervlakte. De woonoppervlakte van woningen kunt u terugvinden op bijvoorbeeld de website van het WOZ waardeloket of mogelijk Funda.

Hierbij is het belangrijk te vermelden dat de WOZ-waarde van een woning niet de marktwaarde is. Op Funda vindt u wel de vraagprijs van een woning maar niet waarvoor de woning uiteindelijk is verkocht. De website van het kadaster daarentegen, laat u (tegen betaling) precies zien voor welke prijs een woning is verkocht. Wilt u dus een hele nauwkeurige vergelijking maken dan kunt u hiervoor de website van het Kadaster raadplegen.

Mocht u uw woning willen verkopen, plan dan direct een bezichtiging door De Huizenkoopman en ontvang een vrijblijvend bod op uw woning.

De Huizenkoopman

betrouwbaar en persoonlijk

Advies nodig of benieuwd naar hoeveel jouw woning waard is? 

Alex helpt je graag verder!